середа, 11 січня 2017 р.

Салівські школярі - переможці 34 обласного зльоту юних краєзнавців

Музей - світлиця духовності

Форум етнографістів Полтавщини
Оспівана Гоголем і Котляревським, сонячна Полтава дивує нас, краєзнавців, своєю доброзичливістю, щирою українською мовою і гостинністю.
15 – 17 березня 2017 року в обласному центрі туризму і краєзнавства та центрі естетичного виховання учнівської молоді з’їхалися делегації рідного краю на 34 обласний зліт юних краєзнавців та активістів етнографічних музеїв при навчальних закладах.
Представниками Кременчуцького району були юні музеєзнавці Салівської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів від БДтаЮТ Макарова Анастасія (8 клас), Романко Богдан (10 клас), Хорунжа Оксана (10 клас) на чолі з керівником музею «Світлиця духовності» Сорокою Валентиною Миколаївною.
Активісти взяли участь у всіх напрямках роботи зльоту: виставці з досвіду роботи «Досягнення юних краєзнавців (фольклористів-етнографів) та активістів етнографічних музеїв при навчальних закладах»; творчих майстернях: «Скарбниця народної мудрості», «Кришталеві джерела», «В українській світлиці»; благодійній акції «Подаруй частинку тепла»; акції «Одягни вишиванку», а також  спостерігали за майстер-класами з видів декоративно-ужиткового мистецтва та інших об’єднань.

У нас були емблеми, бейджі, буклети, деякі експонати музею, фотографії. Гостей зустрічали з хлібом-сіллю і своєрідними виступами із інсценізацією фрагментів свята «25 років музею», виконання колискової, презентаціями, відеороліками.
Представники етнографічного об’єднання «Берегиня» та гуртка «Юні музеєзнавці» ще раз підтвердили, що популяризація та розповсюдження кращого досвіду пошуково-дослідницької та музейної роботи у закладах освіти сприяють поглибленню духовної єдності поколінь, примноженню народних традицій, звичаїв, обрядів та історико-культурного надбання Полтавщини.
Макарова Анастасія, згадуючи про зліт, наголошує, що «дякуючи побаченому, я нарешті зрозуміла, що щаслива людина, бо народилася саме тут, у цьому мелодійному, чудовому краї, що наша Україна найкраща у світі зі своєю етнографією і ментальністю».
Хорунжій Оксані довподоби стала благодійна акція «Подаруй частинку тепла», де діти готували вироби своїми руками та писали листи бійцям АТО. Наша скринька була найкраща з усіх.
Богданко Богдан був вражений виставкою краєзнавців з досвіду роботи музеїв та об’єднань.
Всі діти  нашого об’єднання були задоволені тим, що отримали по кожному напрямку творчих майстерень, виставку «Досягнення юних краєзнавців» та акції «Подаруй частинку тепла» нагородження в кількості п’яти грамот а також книгу Олени Брайченко «Українське застілля», як переможцю 34 обласного зльоту юних краєзнавців (фольклористів-етнографів) та активістів етнографічних музеїв при навчальних закладах.
В нашій славній Україні
Хай доля світла оселиться
І традицій незабутніх
Барвінкова стрічка стелиться.




Немає коментарів:

Дописати коментар